1. Boyce J.A., Assa’a A., Burks A.W. [et al.]. Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: summary of the NIAID-sponsored expert panel report. Nutrition. 2011; 27 (2): 253-267. https://doi.org/10.1016/j.nut.2010.12.001.
2. Пампура А.Н., Есакова Н.В. Анафилаксия у детей. Москва : Медпрактика-М, 2020. - 367 с. - ISBN 978-5-98803-436-0.
3. Umasunthar T., Leonardi-Bee J., Turner P.J. [et al.]. Incidence of food anaphylaxis in people with food allergy: a systematic review and meta-analysis. Clinical and experimental allergy. 2015; 45 (11): 1621-1636. https://doi.org/10.1111/cea.12477.
4. Филатова Т.А., Ипатова М.Г., Мухина Ю.Г. [и др.]. Пищевая аллергия у детей: клинические проявления, правильная диетотерапия, клинические случаи. Аллергология и иммунология в педиатрии. 2018; 4 (55): 18-24.
5. Баранов А.А., Намазова-Баранова Л.С., Хаитов Р.М. [и др.]. Пищевая аллергия: клинические рекомендации. Москва, 2018: 50.
6. Worm M., Reese I., Ballmer-Weber B. [et al.]. Update of the S2k guideline on the management of IgE-mediated food allergies. Allergologie select. 2021; 5: 195-243. https://doi.org/10.5414/ALX02257E.
7. Muraro A., Werfel T., Hoffmann-Sommergruber K. [et al.]. EAACI food allergy and anaphylaxis guidelines: diagnosis and management of food allergy. Allergy. 2014; 69 (8): 1008-1025. https://doi.org/10.1111/all.12429.
8. Valenta R., Hochwallner H., Linhart B., Pahr S. Food allergies: the basics. Gastroenterology. 2015; 148 (6): 1120-1131. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2015.02.006//e4.
9. Valenta R., Karaulov A., Niederberger V. [et al.]. Molecular aspects of allergens and allergy. Advances in immunology. 2018; 138: 195-256. https://doi.org/10.1016/bs.ai.2018.03.002.
10. Dunkin D., Berin M.C., Mayer L. Allergic sensitization can be induced via multiple physiologic routes in an adjuvant-dependent manner. The Journal of allergy and clinical immunology. 2011; 128 (6): 1251-1258. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2011.06.007.
11. Варламов Е.Е., Пампура А.Н., Окунева Т.С. Взаимосвязь профиля сенсибилизации к белкам коровьего молока с тяжестью клинических манифестаций атопического дерматита и наличием множественной непереносимости пищевых белков у детей раннего возраста. Педиатрия. Журнал им. Г.Н. Сперанского. 2018; 97 (2): 36-38.
12. Lopata A.L., Jeebhay M.F. Airborne seafood allergens as a cause of occupational allergy and asthma. Current allergy and asthma reports. 2013; 13 (3): 288-297. https://doi.org/10.1007/s11882-013-0347-y.
13. Ménard S., Cerf-Bensussan N., Heyman M. Multiple facets of intestinal permeability and epithelial handling of dietary antigens. Mucosal immunology. 2010; 3 (3): 247-259. https://doi.org/10.1038/mi.2010.5.
14. Mabbott N.A., Donaldson D.S., Ohno H. [et al.]. Microfold (M) cells: important immunosurveillance posts in the intestinal epithelium. Mucosal immunology. 2013; 6 (4): 666-677. https://doi.org/10.1038/mi.2013.30.
15. Schulz O., Jaensson E., Persson E.K. [et al.]. Intestinal CD103+, but not CX3CR1+, antigen sampling cells migrate in lymph and serve classical dendritic cell functions. The Journal of experimental medicine. 2009; 206 (13): 3101-3114. https://doi.org/10.1084/jem.20091925.
16. Tordesillas L., Lozano-Ojalvo D., Dunkin D. [et al.]. PDL2+ CD11b+ dermal dendritic cells capture topical antigen through hair follicles to prime LAP+ Tregs. Nature communications. 2018; 9: 1. https://doi.org/10.1038/s41467-018-07716-7.
17. Hammad H., Lambrecht B.N. Barrier epithelial cells and the control of type 2 immunity. Immunity. 2015; 43 (1): 29-40. https://doi.org/10.1016/j.immuni.2015.07.007.
18. Veen W. van de, Akdis M. The use of biologics for immune modulation in allergic disease. The Journal of clinical investigation. 2019; 129 (4): 1452-1462. https://doi.org/10.1172/JCI124607.
19. Sehra S., Yao W., Nguyen E.T. [et al.]. Th9 cells are required for tissue mast cell accumulation during allergic inflammation. The Journal of allergy and clinical immunology. 2015; 136: 433-440. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2015.01.021.
20. Akdis M., Aab A., Altunbulakli C. [et al.]. Interleukins (from IL-1 to IL-38), interferons, transforming growth factor β, and TNF-α: Receptors, functions, and roles in diseases. The Journal of allergy and clinical immunology. 2016; 138 (4): 984-1010. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2016.06.033.
21. Florence R. Targeting the interleukin-5 pathway for treatment of eosinophilic conditions other than asthma. Frontiers in medicine. 2018; 5: 49. https://doi.org/10.3389/fmed.2018.00049.
22. Simon D., Cianferoni A., Spergel J.M. [et al.]. Eosinophilic esophagitis is characterized by a non-IgE-mediated food hypersensitivity Allergy. 2016; 71 (5): 611-620. https://doi.org/10.1111/all.12846.
23. Gowthaman U., Chen J.S., Zhang B. [et al.]. Identification of a T follicular helper cell subset that drives anaphylactic IgE. Science. 2019; 365 (6456). https://doi.org/10.1126/science.aaw6433.
24. Longo G., Berti I., Burks A.W. [et al.]. IgE-mediated food allergy in children. Lancet. 2013; 382 (9905): 1656-1664. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60309-8.
25. Ansoteguia I.J., Meliolib G., Canonica G.W. [et al.]. A WAO-ARIA-GA2LEN consensus document on molecular-based allergy diagnosis (PAMD@): Update 2020. The World Allergy Organization journal. 2020; 13 (2): 100091. https://doi.org/10.1016/j.waojou.2019.100091.
26. Price A., Ramachandran S., Smith G.P. [et al.]. Oral allergy syndrome (Pollen-food allergy syndrome). Dermatitis. 2015; 26 (2): 78-88. https://doi.org/10.1097/DER.0000000000000087.
27. Werfel T., Asero R., Ballmer-Weber B.K. [et al.]. Position paper of the EAACI: food allergy due to immunological cross-reactions with common inhalant allergens. Allergy. 2015; 70 (9): 1079-1090. https://doi.org/10.1111/all.12666.
28. Лепешкова, Т.С. Клинико-патогенетические основы формирования острых локальных и системных проявлений пищевой аллергии у детей, возможности их прогнозирования и коррекции: автореферат на соискание ученой степени доктора медицинских наук / Лепешкова Татьяна Сергеевна. Екатеринбург, 2023: 45.
29. Анафилактический шок: клинические рекомендации / разработчики Российская ассоциация аллергологов и клинических иммунологов, Общероссийская общественная организация «Федерация анестезиологов и реаниматологов». - Текст: электронный // Рубрикатор клинических рекомендаций / Министерство здравоохранения Российской Федерации. - URL: https://cr.minzdrav.gov.ru/recomend/263_1. - Дата публикации: 02.02.2021.
30. Соболенко Т.М., Лескова Н.Ю., Конорев М.Р., Шевцова В.В. Анафилаксия: диагностика, лечение и профилактика в свете современных международных и национальных рекомендаций (Часть I). Лечебное дело: научно-практический терапевтический журнал. 2017; 5 (57): 46-52.
31. Bohlke K., Davis R.L., Stefano F. De [et al.]. Epidemiology of anaphylaxis among children and adolescents enrolled in a health maintenance organization The Journal of allergy and clinical immunology. 2014; 113 (3): 536-542. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2003.11.033.
32. Лепешкова Т.С. Анализ распространенности пищевой гиперчувствительности и пищевой анафилаксии в детской популяции г. Екатеринбурга. Российский аллергологический журнал. 2021; 18 (2): 46-54. https://doi.org/https.//doi.org/10.36691/RJA1427.
33. Есакова Н.В. Клинико-иммунологические маркеры пищевой анафилаксии у детей: автореферат на соискание ученой степени кандидата медицинских наук. Москва, 2014: 22.
34. Simons F.E.R., Peterson S., Black C.D. Epinephrine dispensing patterns for an out of hospital population: a novel approach to studying the epidemiology of anaphylaxis. The Journal of allergy and clinical immunology. 2002; 110 (4): 647-651. https://doi.org/https.//doi.org/10.1067/mai.2002.127860.
35. Larsen L.F., Juel-Berg N., Hansen K.S. [et al.]. Comparative study on testing the activation of basophil, assay of histamine release, and passive assay of histamine release sensitization in the diagnosis of peanut allergy. Allergy. 2018; 73 (1): 137-144. https://doi.org/https.//doi.org/10.1111/all.13243.
36. Tordesillas L., Berlin M.C., Sampson H.A. Tordesillas, L. Immunology of food Allergy. Immunity. 2017; 47 (1): 32-50. https://doi.org/https.//doi.org/10.1016/j.immuni.2017.07.004.
37. Carter K.A., Freesmeyer-Guerrero P.A. Genetics of food Allergy. Current allergy and asthma reports. 2018; 18 (1). https://doi.org/10.1007/s11882-018-0756-z.
38. Krogulska A., Borovets M., Polakowska E. [et al.]. FOXP3, IL-10 and TGF-beta gene expression in children with IgE-dependent food. Journal of clinical immunology. 2011; 31 (2): 205-215. https://doi.org/10.1007/s10875-010-9487-1.
39. Крапивница: клинические рекомендации. Разработчик Российская ассоциация аллергологов и клинических иммунологов [и др.]. - Текст: электронный. Рубрикатор клинических рекомендаций. Министерство здравоохранения Российской Федерации. - URL: https://cr.minzdrav.gov.ru/recomend/264_2. - Дата публикации: 23.08.2024.